Какъв вентилатор за баня да избера

Как да избера вентилатор за банята

При подбора на вентилатор за Вашата баня или тоалетно помещение трябва да вземете предвид три основни компонента:

  • кубатура на помещението в м³;

  • място за монтаж на вентилатора;

  • електрическо свързване.

КУБАТУРА НА ПОМЕЩЕНИЕТО

Изчислява се по формулата V=a*b*c, където a,b и c са дължина, ширина и височина на помещението. Пример: баня с размери 2м.*3м и висока 2,20 м. Кубатурата на помещението е 2*3*2,20=13.2 м³. Всеки вид помещение спрямо предназначението му предполага постигането на определена кратност на въздухообмен, т.е. колко пъти за 1 астрономически час ще се обмени въздухът в помещението при подбор на вентилатор със съответните техн. характеристики. За битови бани и тоалетни тази кратност е определена на 8-11 пъти, а за обществени бани и тоалетни – 8-15 пъти. Т.е. при кубатура на помещението 13,2 м³ трябва да се избере вентилатор с дебит между  100-140 м³/ч. /изчислява се като 8*13,2 мин. или 11*13,2 макс. дебит/. Това са вентилатори типоразмер ф100 или ф125 от нашия сайт. Поставянето на вентилатор с по-голям от необходимия дебит не гарантира по-добър резултат, тъй като вентилаторът няма да работи с оптимални параметри дебит/налягане. Като резултат става по-шумен или моторчето изгаря. В случай, че сте закупили такъв преди да прочетете тази публикация, моля да поставите компенсаторни решетки на вратата на помещението или да отваряте прозорец, ако има наличен такъв.

МЯСТО НА МОНТАЖ НА ВЕНТИЛАТОРА

В този компонент трябва да вземете предвид следното: 

  • Вентилатор за стенен монтаж – можете да изберете всеки вентилатор, няма особености, свързани със стенните вентилатори за баня. Единственото неудобство, което се среща в практиката, е това, че при монтиране на окачен таван понякога отворът остава много близко до окачения таван и предният панел на вентилатора не може да легне на стената. В такъв случай можете да поставите канален вентилатор в тръбата и да завършите с решетка или да изберете вентилатор с минимални размери на предния панел.

  • Вентилатор за таванен монтаж – задължително изберете вентилатор със сачмен лагер и преценете дали задната кръгла част на вентилатора влиза в дълбочина в окачения таван. Най-малкият възможен размер в дълбочина е 5,5 см. В случай, че сте избрали дизайнерски вентилатор за Вашата баня, моля да предвидите такъв с ABS панел. Не препоръчваме стъклени панели за таванен монтаж от съображения за сигурност.

ЕЛЕКТРИЧЕСКО СВЪРЗВАНЕ

  • Всички вентилатори без датчици изискват наличието на 2-жилен кабел и могат да се управляват през ключа на лампата или през отделен ключ. Препоръчваме вентилаторите с автоматични жалузи винаги да се управляват през отделен ключ предвид това, че им е необходимо време от 25-30 сек. за отваряне/затваряне на жалузите.

  • Всички вентилатори с датчици изискват наличието на 3-жилен кабел предвид спецификата на работа на датчиците.

Обадете ни се за допълнителни въпроси или консултация по Вашия конкретен случай! Ще се радваме да бъдем полезни за Вас! 0882 804 779 или 0885 265 565